Aksamitna, pyszna, zdrowa. Bez cukru.
Składniki:
1 kg tłustego sera (aksamitnego)
120 g masła
300 g miodu
8 żółtek
70 g migdałów
70 g orzechów laskowych
70 g orzechów włoskich
70 g rodzynek
50 g daktyli
50 g fig
laska wanilii
Wykonanie:
Migdały zalałam wrzątkiem, a gdy ostygły, obrałam ze skórek.
Orzechy laskowe piekłam przez około dwie minuty, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż skórka zaczęła pękać. Obrałam je ze skórek pocierając ich pełną garść w dłoniach.
Pokroiłam wszystkie bakalie.
Laskę wanilii przekroiłam wzdłuż na pół i nożem wybrałam ziarenka. Ćwiartkę laski wanilii pokroiłam na drobniutkie kawałeczki.
Masło mieszałam, dodając po dwie łyżki miodu i dwa żółtka. Pod koniec, mieszałam w kąpieli wodnej przez minutę, aby masło całkowicie się rozpuściło. Całość ubiłam na gładką masę.
Dodałam ser i wymieszałam.
Dodałam bakalie i wymieszałam.
Masę przelałam do dwóch foremek, każdą wcześniej wymościłam dwiema tetrowymi pieluszkami (ale lepiej aby były trzy). Wstawiłam do lodówki.
Teraz najtrudniejsze: poczekać do Wielkanocnego śniadania.