Celebrujemy poranek. Pyszne, zdrowe słodkości. Przepis pochodzi z www.powiedzdietomnie.pl
Składniki i wykonanie:
Spód
150 g zmielonych płatków kukurydzianych bez dodatku cukru
2 łyżki oleju kokosowego
3 żółtka
1 jajko
sól
Zmiksowałam płatki kukurydziane i połączyłam je z olejem, żółtkami i jajkiem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a na nim ułożyłam masę kukurydzianą i mocno ugniotłam. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Warstwa I
3 łyżki domowego masła orzechowego
sól
Warstwa II
250 g daktyli
wrząca woda do zalania daktyli
Daktyle zalałam wrząca wodą, a po 10 minutach odsączyłam i rozgniotłam widelcem na gładką masę.
Warstwa III
120 g niesolonych orzechów ziemnych, które można wcześniej podprażyć na suchej patelni
Polewa czekoladowa
Rozpuszczona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekolady