Praliny


2016 05 08 Praliny

Mimo że nie są to praliny zgodne z definicją podaną w Dyrektywie Parlamentu Europejskiego, są przepyszne i zdrowe.

Składniki:
100 g orzechów pekan (mają znacznie więcej składników odżywczych od orzechów włoskich)
100 g daktyli
czubata łyżka kakao
czubata łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:
Miksuję orzechy na masło orzechowe. Miksuję daktyle, a następnie dodaję do nich olej kokosowy. Do masy daktylowo-kokosowej dodaję masło orzechowe i kakao. Wszystko miksuję na gładką masę.
Przekładam do silikonowej formy na praliny. Wkładam do zamrażalki na 15 minut. Przechowuje w lodówce.

Zgodnie z 10 pkt Dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi:

czekolada lub pralina oznacza wyrób o wielkości pojedynczego kęsa, składający się z:
– czekoladki nadziewanej, lub
– pojedynczej czekoladki bądź kombinacji albo mieszanki czekoladek w rozumieniu definicji podanych w pkt 3, 4, 5 i 6*, oraz z innych jadalnych substancji, z zastrzeżeniem, że czekolada stanowi nie mniej niż 25 % ogólnej wagi produktu.

*pkt 3, 4, 5 i 6 ww. Dyrektywy podają definicje odpowiednio: czekolady, czekolady mlecznej, czekolady mlecznej familijnej i białej czekolady.