Mimo że nie są to praliny zgodne z definicją podaną w Dyrektywie Parlamentu Europejskiego, są przepyszne i zdrowe.
Składniki:
100 g orzechów pekan (mają znacznie więcej składników odżywczych od orzechów włoskich)
100 g daktyli
czubata łyżka kakao
czubata łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Miksuję orzechy na masło orzechowe. Miksuję daktyle, a następnie dodaję do nich olej kokosowy. Do masy daktylowo-kokosowej dodaję masło orzechowe i kakao. Wszystko miksuję na gładką masę.
Przekładam do silikonowej formy na praliny. Wkładam do zamrażalki na 15 minut. Przechowuje w lodówce.
czekolada lub pralina oznacza wyrób o wielkości pojedynczego kęsa, składający się z:
– czekoladki nadziewanej, lub
– pojedynczej czekoladki bądź kombinacji albo mieszanki czekoladek w rozumieniu definicji podanych w pkt 3, 4, 5 i 6*, oraz z innych jadalnych substancji, z zastrzeżeniem, że czekolada stanowi nie mniej niż 25 % ogólnej wagi produktu.
*pkt 3, 4, 5 i 6 ww. Dyrektywy podają definicje odpowiednio: czekolady, czekolady mlecznej, czekolady mlecznej familijnej i białej czekolady.